ΑΝΥΕΘΑ 19 Mar 2019

Υπογραφή Πρωτόκολλου συνεργασίας ΥΠΕΘΑ - Πολυτεχνείου Κρήτης

Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πολυτεχνείου Κρήτης υπογράφηκε σήμερα στην αίθουσα «Καποδίστριας» του υπουργείου από τον αναπληρωτή Υπουργό Πάνο Ρήγα και τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Ευάγγελο Διαμαντόπουλο.

 Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, η ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Καλλιόπη Παπαλεωνίδα, βουλευτές-μέλη των επιτροπών Εθνικής Άμυνας-Εξωτερικών Υποθέσεων και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, καθώς και μέλη της Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

 Κατά τη διάρκεια της τελετής ο Πάνος Ρήγας σημείωσε τα εξής:

 Κυρίες και Κύριοι,
 Με μεγάλη χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ, προκειμένου να επισημοποιήσουμε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πολυτεχνείου της Κρήτης. 

 Πεποίθησή μου είναι πως εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή αναβαθμισμένης συνεργασίας, μεταξύ ενός εκ των κορυφαίων εκπαιδευτικών και ερευνητικών φορέων της χώρας μας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

 Με το Μνημόνιο αυτό, συμπυκνώνεται εργασία και μελέτη, που από κοινού υλοποίησαν στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πολυτεχνείου της Κρήτης αλλά και εμπειρία, που αποκρυσταλλώνεται από τη μέχρι τώρα συνεργασία των δύο μερών, προσθέτοντας μια δυναμική που θα αρχίσει να εκδηλώνεται πολλαπλά κατά τα επόμενα χρόνια.

 Η συνεργασία αυτή έχει ως στόχο της να καλύψει μια σειρά υπαρκτών αναγκών, αλλά και να εκφράσει μια πραγματικότητα που βρίσκεται σε διαρκή και δυναμική εξέλιξη. 

 Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συντελεστές της προσπάθειας που με ζήλο, έμπνευση και μεράκι κατάρτισαν το πλαίσιο της εν λόγω συνεργασίας.
 Το μνημόνιο συνεργασίας με το Πολυτεχνείο Κρήτης αποτελεί μια πολλαπλή αναγνώριση:
 - του επιστημονικού έργου και του κύρους που αποκτούν μέσα από το έργο αυτό τα δημόσια Πανεπιστημιακά και Πολυτεχνικά ιδρύματα της χώρας μας.

 - της επιστημονικής ισοτιμίας που έχουν οι παραγωγικές σχολές των ΕΔ, συνθήκη ικανή και αναγκαία για μια ουσιαστική συμπόρευση.

 - της κοινής ανάγκης για διεύρυνση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Το ΥΕΘΑ και το Πολυτεχνείο Κρήτης συμμερίζονται την αντίληψη πως, όντας φορείς και κοινωνοί ειδικής γνώσης και υποδομών, οφείλουν να συνεργήσουν, με σκοπό καταρχήν τον εντοπισμό και εν συνεχεία τη διεύρυνση του αμοιβαίου συμφέροντος.

 Το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί τον κοινό μας παρονομαστή σε αυτή μας την προσπάθεια. 

 Αποτελεί τον παράγοντα που αναζητά, σχεδιάζει και υλοποιεί τους στόχους του οραματικού πλαισίου, την προαγωγή και προάσπιση της Εθνικής Άμυνας από την πλευρά του υπουργείου μας και την παραγωγή επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας από την πλευρά του Πολυτεχνείου.

 Κοινός τόπος της συνεργασίας αυτής είναι η ελληνική κοινωνία και οι ανάγκες της, είναι η πρόοδος της επιστήμης με τη διεύρυνση των πεδίων της, με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας αφοσιωμένες στον στρατιωτικό τους ρόλο, εμπλουτίζοντάς τον με επιστημονική κατάρτιση και τεχνολογικές καινοτομίες.

 Κυρίες και κύριοι,
 Στην εποχή μας η ταχύτατη επιστημονική ανάπτυξη, η εξειδίκευση, αλλά και η δημιουργία νέων επιστημονικών κλάδων και ειδικοτήτων, επηρεάζουν άμεσα τις Ένοπλες Δυνάμεις, που διακλαδικά συνεργαζόμενες ανταπεξέρχονται στο ρόλο τους, ακολουθώντας αυτό που η πρόοδος και επιστημονική εξέλιξη επιτάσσει.

 Την ίδια ώρα, η κάλυψη αναγκών και η αντιμετώπιση προβλημάτων στο πραγματικό πεδίο προϋποθέτουν τη συνεργασία μεταξύ ενός φορέα ισχύος και γνώσης, που είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις, με ένα φορέα επιστημονικής γνώσης και εφαρμοσμένης έρευνας υψηλού επιπέδου, όπως είναι το Πολυτεχνείο της Κρήτης. 

 Τα τρία πεδία εφαρμογής και ανταλλαγής συνεργασίας που περιγράφονται στο μνημόνιο –δηλαδή η Εκπαίδευση, η Έρευνα και οι Ερευνητικές Υποδομές, αλλά και οι Λοιπές Δράσεις και Υπηρεσίες- φανερώνουν και το εύρος αυτής της συνεργασίας.

 Παράλληλα, το Μοντέλο λειτουργίας του Μνημονίου που έχει επιλεγεί για την καλύτερη επικοινωνία και αποδοτική λειτουργία της συνεργασίας, αυτό της Σύστασης Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και της Σύστασης Επιτροπής Παρακολούθησης και Συντονισμού των δράσεων, διασφαλίζει μια αποτελεσματική οργανωτική δομή λειτουργίας και ελέγχου. 

 Το παρόν μνημόνιο, που έρχεται ως επιστέγασμα κοινών προσπαθειών προσέγγισης μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πολυτεχνείου Κρήτης, θα είναι διάρκειας τεσσάρων ετών. 

 Η δυνατότητα επιπλέον παράτασης για τρία ακόμα έτη, διασφαλίζει τα χρονικά περιθώρια που απαιτούνται