Συνεντευξεις 18 Jun 2019

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο και τις ανάγκες του.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, Παναγιώτης Ρήγας, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την εμπειρία ενασχόλησής του με τις Ενοπλες Δυνάμεις, απαντά στην αντιπολίτευση περί «άλωσης του στρατεύματος από την Αριστερά», κάνει αυτοκριτική για τη λειτουργία του κόμματος ως προς το άνοιγμά του στην κοινωνία και δηλώνει αισιόδοξος για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.


• Μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης υπάρχει η αίσθηση ότι στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τη δουλειά που θα μπορούσε να έχει κάνει. Με δεδομένη την παρουσία Καμμένου στο υπουργείο για το μεγαλύτερο διάστημα, θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει κάνει περισσότερα πράγματα;

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει αρκετές αρμοδιότητες και πολλά σκέλη. Το βασικό σκέλος είναι αυτό που αφορά την άμυνα της χώρας και την υποστήριξη της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό το καταφέραμε. Υπήρχε δηλαδή ταύτιση απόψεων και επίτευξη στόχων σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες που καλλιεργήσαμε στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ το ίδιο συνέβη και με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η προσπάθεια που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα η Τουρκία να εισχωρήσει στα Βαλκάνια και ειδικά στη γειτονική μας χώρα και να παίξει ρόλο, στις ένοπλες δυνάμεις και αλλού, απετράπη. Ηδη εμείς ελέγχουμε αυτό τον χώρο -αρκεί να θυμίσουμε ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει εναέριες δυνάμεις- ενώ ταυτόχρονα με βάση το άρθρο 17 της συμφωνίας ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.

Αυτό λοιπόν βοηθάει και στον άλλο στόχο, της οικονομικής συνεργασίας με τη γειτονική χώρα. Επιπλέον ένα σημαντικό μέλημά μας είχε να κάνει με περιπτώσεις, που είναι μεμονωμένες μέσα στις Ενοπλες Δυνάμεις και αφορούσαν ακροδεξιές πρακτικές.

Εδώ πρέπει να πω ότι το αίσθημα στις Ενοπλες Δυνάμεις είναι βαθιά δημοκρατικό. Παρ’ όλα αυτά ήμασταν άτεγκτοι σε περιπτώσεις -μεμονωμένες, το ξαναλέω- ακροδεξιών συμπεριφορών. Οσοι ενεπλάκησαν σε τέτοια φαινόμενα τιμωρήθηκαν.


• Σας διακόπτω επειδή η «Εφ.Συν.» έχει αναδείξει τέτοιες περιπτώσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρω την περίπτωση στρατιωτικού στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με μετανάστες αλλά κι ενός συνδικαλιστή του στρατού που ανέβαζε εθνικιστικού τύπου αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ολα αυτά αντιμετωπίστηκαν μέσα στο πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος. Εχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και υπάρχουν οι αντίστοιχες τιμωρίες. Για να συνεχίσουμε όμως στο θέμα που λέγαμε πριν, το διάστημα αυτό οι Ενοπλες Δυνάμεις εκσυγχρονίστηκαν σε μεγάλο βαθμό, ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψω να αναφέρω τις νομοθετικές μας πρωτοβουλίες με τις οποίες δόθηκε λύση σε ζητήματα τα οποία δεν είχε αγγίξει κανείς στο παρελθόν.

Αναφέρομαι στη μείωση της θητείας στους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους, όπου πλέον μειωμένη θητεία δεν προβλέπεται μόνο για τον πρωτότοκο, αλλά για όλα τα αγόρια της οικογένειας. Δώσαμε επίσης λύση στο φλέγον θέμα των ανυπότακτων. Εχουμε πολλά παιδιά που τα τελευταία χρόνια έφυγαν στο εξωτερικό και δεν είχαν υπηρετήσει τη θητεία τους.

Αυτό δεν ήταν από επιλογή τους, αλλά λόγω των συνθηκών που βίωσε η χώρα. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 έχουν το περιθώριο να έρθουν και να υπηρετήσουν χωρίς οικονομικές ή διοικητικές επιπτώσεις. Αλλο θέμα που λύσαμε ήταν ένα χρόνιο αίτημα των Εθελοντών Μακράς Θητείας, οι οποίοι θα έχουν πλέον πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, η προηγούμενη κατάσταση δεν τους το παρείχε αυτό.

Τέλος, να μην ξεχνάμε και την κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων όπου και όταν χρειάστηκε. Είτε στη διαχείριση του Προσφυγικού, είτε σε θεομηνίες και καταστροφές, είτε στη δημιουργία έργων (π.χ. στην περιοχή της Θράκης φρόντισαν ώστε να εκσυγχρονιστούν σχολεία και να ανοίξουν δρόμοι), οι Ενοπλες Δυνάμεις ήταν εκεί. Αυτό που δεν καταφέραμε, δυστυχώς, ήταν η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αύξηση του μισθού των στρατευσίμων. Και παρόλο που το είχαμε προγραμματίσει, δεν το κάναμε για να μη θεωρηθεί ως παροχολογία. Το άλλο μεγάλο ζήτημα ήταν ότι δεν ολοκληρώθηκε το νομοσχέδιο για το θέμα των συμβάσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις.


• Τι απαντάτε στις συνεχόμενες επικρίσεις της αντιπολίτευσης που λένε ότι η «Αριστερά άλωσε το στράτευμα»;

Κύριε Τερζή, έχω εξαιρετικές σχέσεις με το σύνολο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό που δείξαμε είναι ότι εμείς τις τιμούμε και θεωρούμε ότι είναι πυλώνας σταθερότητας στη δύσκολη περιοχή που ζούμε. Τις σεβόμαστε, όπως σεβόμαστε και το έργο τους. Μακριά από μας λοιπόν κάθε πολιτική διάκριση. Ολοι γνωρίζουν πώς σταθήκαμε εδώ όλη αυτήν την περίοδο.


• Πάμε λίγο στα πολιτικά. Επειδή έχετε διατελέσει και γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα να μου πείτε τι απαντάτε στο σοβαρό επιχείρημα ότι ένας από τους λόγους της ήττας στις ευρωεκλογές ήταν πως το κόμμα έχει χάσει την επαφή του με την κοινωνία.

Εχετε δίκιο, ωστόσο μιλάμε για ένα κόμμα που ξεκίνησε από το 4%, έφτασε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και ταυτόχρονα υπέστη μια μεγάλη διάσπαση. Συνέβη λοιπόν το εξής: Ηταν αναντίστοιχο το μέγεθος της επιρροής και της ανάδειξης των ιδεών του σε μια δύσκολη περίοδο (μνημόνια, προσφυγική κρίση κ.λπ.) με τις οργανωτικές του δυνατότητες. Δεν θέλω όμως να μας δικαιολογήσω, δεν κάναμε όσα έπρεπε για να μην έχουμε αυτήν την αναντιστοιχία.

Υπήρχε η επαφή με μια μεγάλη μερίδα του κόσμου που δεν ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο νομίζω ότι σε πολλές περιπτώσεις λειτουργήσαμε σαν τον σκαντζόχοιρο. Κλεινόμασταν και φοβόμασταν όλον αυτόν τον κόσμο που μας στήριξε. Τούτων δοθέντων λοιπόν και σε αυτή την περίοδο, που υπήρξε μια ολομέτωπη επίθεση εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, από την Αριστερά μέχρι την άκρα Δεξιά, δεν είχαμε αυτό το αναγκαίο έμψυχο δυναμικό, την αναγκαία συσπείρωση για να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το μέτωπο. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν φταίει ο κόσμος, εμείς φταίμε και αναλαμβάνουμε την ευθύνη.


• Θέλετε να μου εξηγήσετε περισσότερο αυτή τη λογική του σκαντζόχοιρου;

Και παλιά, αλλά ακόμα και τώρα υπήρχε μια δυστοκία να συνυπάρξουμε, να αποδεχτούμε άλλους, θεωρώντας ότι αυτός ο χώρος είναι ιδιοκτησία μας επειδή είμαστε παλιοί σ’ αυτόν.


• Αυτό είναι και μια αιχμή προς εκείνους στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν δει με καλό μάτι το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας;

Εγώ ισχυρίζομαι ότι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, το μεγάλο κοινωνικό μέτωπο είναι αυτό που διαμορφώνεται από τη βάση, η οποία προφανώς συμπληρώνεται από τα πολιτικά πρόσωπα. Δεν θεωρώ ότι έγινε με τον καλύτερο τρόπο η προσέγγισή μας, δεν την κάναμε με ανοιχτή καρδιά να το πω αλλιώς. Αυτό φάνηκε και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Σήμερα όμως αυτό έχει την ελπίδα να πετύχει και νομίζω ότι θα βοηθήσει στην ανατροπή του αποτελέσματος στις 7 Ιουλίου.


• Ας πάμε λίγο στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μετά την αποχώρηση Βενιζέλου, η κ. Γεννηματά συνεχίζει να κρατά επικριτική και επιθετική στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακούσαμε και τον κ. Καμίνη να μιλά για 4ο Μνημόνιο. Ποια είναι τα περιθώρια προσέγγισης εδώ;

Θα το ξαναπώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία ιδιοκτησία του προοδευτικού χώρου. Εμείς θέλουμε αυτό το μέτωπο που δημιουργήθηκε να απαντήσει στην ανακοπή της προοδευτικής κατεύθυνσης της χώρας. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν μπορεί να κρατά ίσες αποστάσεις εδώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το ίδιο πράγμα με τη Ν.Δ. Αν τώρα ο κ. Καμίνης έχει προσχωρήσει στη λογική Βενιζέλου, τότε τι να πω;

Είμαι της άποψης ότι η δική μας στρατηγική επ’ αυτού δεν πρέπει να αλλάξει. Και δεν θα αλλάξει. Δεν θέλουμε να έχουμε ανισότητες. Οσο αυξάνονται οι ανισότητες, τόσο μεγαλώνουν τα προβλήματα στην ανάπτυξη της χώρας.


• Καλείστε να ανατρέψετε μια μεγάλη διαφορά. Τί πιστεύετε ότι θα γίνει;

Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή. Μπορούμε να καλύψουμε τη διαφορά και να πείσουμε τον κόσμο που δεν πήγε να ψηφίσει ή εκείνον που κουράστηκε ή ακόμα και ενοχλήθηκε από εμάς. Αυτό ισχύει και για τον κόσμο που ψήφισε άλλα κόμματα προς τα αριστερά.

Εμείς δεν πάψαμε να είμαστε αριστεροί. Εξακολουθούμε να υπηρετούμε το κοινωνικό σύνολο και τις ανάγκες του. Προσωπικά είμαι περήφανος γι’ αυτά που καταφέραμε. Θα πάμε σε μια μάχη προγραμμάτων, είναι εμφανές πως η Ν.Δ. κινείται με τίτλους και όχι με περιεχόμενο. Εμείς πάμε στοχοποιημένα προς όφελος της κοινωνίας.