ΑΝΥΕΘΑ 4 Jul 2019

Οι συμμαχίες που έχουμε οικοδομήσει δίνουν ισχύ στη χώρα μας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών, Πάνος Ρήγας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Indicator.gr και τον δημοσιογράφο Νίκο Κοσμόπουλο, αναφέρεται τόσο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το εάν ανησυχεί για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία αλλά και για το αν θα έχουμε τη στήριξη των συμμάχων μας, ο κ. Ρήγας αναφέρει ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που θα αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ τονίζει χαρακτηριστικά πως η στήριξη των συμμάχων μας και των συμμαχιών που έχει οικοδομήσει η Ελλάδα, δίνει ισχύ και ρόλο στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να την ενδυναμώνει και ως δύναμη αποτροπής.

Αναφορικά με την στάση της Ελλάδας σε μία υποθετική στρατιωτική δράση των Αμερικανών στο Ιράν, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, εμφανίζεται βέβαιος πως η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε πολεμικές συγκρούσεις και στρατιωτικές αντιπαραθέσεις άλλων χωρών.

Τέλος, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών καλείται να απαντήσει σχετικά με την προεξοφλημένη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Εθνικές Εκλογές που ήδη υποστηρίζουν αρκετοί και στο κατά πόσο είναι πιθανό να δούμε μια ανατροπή.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Αν και οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λέγεται ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης, στην πράξη βλέπουμε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Μήπως τελικά η Ελλάδα πρέπει να πάρει παράλληλα δραστικά μέτρα;

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο σε συνθήκες αυξημένου κινδύνου κλιμάκωσης της έντασης. Υπό τις παρούσες συνθήκες λοιπόν, επιβάλλεται μια τέτοια συζήτηση, η οποία γίνεται όχι για να επιλυθούν χρόνια προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις Ελλάδας–Τουρκίας, αλλά για να αποφευχθούν άσκοπες και επικίνδυνες προστριβές και εντάσεις στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών. Για αυτό, εξάλλου, οι συζητήσεις γίνονται ανάμεσα σε εκπροσώπους των στρατιωτικών επιτελείων.

Βέβαια, το θεμελιώδες μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μακροπρόθεσμα, είναι η αποφυγή προκλήσεων από την Τουρκική πλευρά, η οποία έχει εργαλειοποιήσει την παραβατικότητα για την επίτευξη των στόχων της.

Αναφορικά με αυτό που αποκαλείτε «δραστικά μέτρα», θα ήθελα να επισημάνω ότι η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, έχοντας καταστήσει σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει κανένα τετελεσμένο σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να εισβάλλει στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, πώς θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά;

Πρόκειται για ένα υποθετικό σενάριο, το λαμβάνουμε ως τέτοιο στους σχεδιασμούς μας και παίρνουμε όλα τα μέτρα, ώστε να μην εκδηλωθεί ποτέ. Πιστεύουμε ότι η τουρκική πλευρά θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν την αποφασιστικότητά μας, αλλά και την αποτρεπτική μας ισχύ και δεν θα προβεί σε μια τέτοια ενέργεια που αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο.

Ανησυχείτε για ένα θερμό επεισόδιο και στην περίπτωση ενός τέτοιου συμβάντος, θα έχουμε την στήριξη των συμμάχων μας;

Ρόλος μας δεν είναι να ανησυχούμε, αλλά να λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έχουμε κατανοήσει τη στρατηγική της Τουρκίας και αντιμετωπίζουμε με τα κάθε φορά κατάλληλα μέσα την αναθεωρητική πολιτική της.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα την τουρκική προκλητικότητα και την περιορίζει, εμποδίζοντάς την να παράγει οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Σε αυτό, καθοριστικό ρόλο παίζει η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και η αποτρεπτική τους ισχύς.

Παράλληλα, έχουμε ένα μεγάλο διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο ως παράγοντας σταθερότητας και συνανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. Η στήριξη των συμμάχων μας και των συμμαχιών που έχει οικοδομήσει η Ελλάδα έχει μια αξία που παράγει αποτελέσματα διαρκείας και δίνει ισχύ και ρόλο στη χώρα μας, πράγμα που την ενδυναμώνει και ως δύναμη αποτροπής.

Στην πρόσφατη σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία, ο Τραμπ και ο Ερντογάν φαίνεται να  συμφώνησαν, ώστε να παραλάβει η Τουρκία το πυραυλικό σύστημα S-400 από τους Ρώσους, χωρίς να επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις. Πώς σχολιάζετε την εξέλιξη αυτή;

Θα ήταν επιπόλαιο να βγάλει κάποιος οριστικά συμπεράσματα για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Πρόκειται για μια διελκυστίνδα που θα πάρει σε μάκρος και είναι μη ορατή ακόμα η τελική της έκβαση.

Σε μία υποθετική στρατιωτική δράση των Αμερικανών στο Ιράν, ποια θα είναι η θέση της Ελλάδας;

Η Ελλάδα δεν εμπλέκεται σε πολεμικές συγκρούσεις και στρατιωτικές αντιπαραθέσεις άλλων χωρών. Όμως, επειδή στον πυρήνα του ερωτήματός σας είναι ο ρόλος που θα παίξουν οι στρατιωτικές βάσεις-διευκολύνσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ επί ελληνικού εδάφους, η απάντηση δίνεται από τους περιορισμούς που υπάρχουν στις συμφωνίες που διέπουν το καθεστώς λειτουργίας των εν λόγω εγκαταστάσεων. Πάντως, το ελληνικό έδαφος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιθετικές ενέργειες σε βάρος άλλων χωρών.

Πώς σχολιάζετε την τριμερή ΗΠΑ – Ρωσίας – Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε για το συριακό ζήτημα;

Δυστυχώς η κατάσταση στη Συρία είναι μια ανοιχτή πληγή και οι ευθύνες είναι πολλές, σίγουρα όχι πάντως του συριακού λαού που μετράει δέκα εκατομμύρια πρόσφυγες και μια κατεστραμμένη χώρα. Η μέχρι τώρα εμπλοκή τρίτων χωρών το μόνο που προσέφερε είναι η παράταση μιας τραγικής κατάστασης.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με πολεμικές ενέργειες δεν μπορεί να εξυπηρετούνται τα καλώς νοούμενα συμφέροντα καμίας χώρας, αλλά χαοτικές καταστάσεις, που στις σύγχρονες συνθήκες παγκόσμιας αλληλεπίδρασης δεν αφήνουν κανέναν ανεπηρέαστο. Ευπρόσδεκτη είναι οποιαδήποτε πρωτοβουλία στοχεύει στην ειρήνη και όχι στον χωρισμό ζωνών επιρροής.

Ήδη πολλοί έχουν προεξοφλήσει την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Εθνικές Εκλογές. Εσείς τι πιστεύετε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναστραφεί το εκλογικό αποτέλεσμα;

Καλό θα ήταν να μην βιάζονται τόσο ορισμένοι να μας ξεγράψουν. Μέσα σε ένα σκηνικό μιας καλά οργανωμένης και βασισμένης σε fake news αντιΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδας, δίνουμε έναν αγώνα για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και ο λαός να μπορέσει να κρίνει και να συγκρίνει με βάση τα πραγματικά γεγονότα.

Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή. Μπορούμε να καλύψουμε τη διαφορά και να πείσουμε τον κόσμο που δεν πήγε να ψηφίσει, ή εκείνον που κουράστηκε ή ακόμα και ενοχλήθηκε από εμάς. Αυτό ισχύει και για τον κόσμο που ψήφισε άλλα κόμματα προς τα αριστερά. Εμείς δεν πάψαμε να είμαστε αριστεροί. Εξακολουθούμε να υπηρετούμε το κοινωνικό σύνολο και τις ανάγκες του. Προσωπικά, είμαι περήφανος γι’ αυτά που καταφέραμε.

Είστε υποψήφιος βουλευτής στο Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθήνας. Τι να περιμένουν οι ψηφοφόροι από εσάς;

Ο Δυτικός Τομέας της Β’ Αθήνας, οι λαϊκές δηλαδή συνοικίες που εκτείνονται πέρα από τη δυτική όχθη του Κηφισού ποταμού, είναι η κοιτίδα του Λεκανοπεδίου. Είναι μια περιοχή που προφανώς όποιος τη γνωρίζει έστω και ελάχιστα ξέρει πολύ καλά πως τα παιδιά της δεν είναι μόνο ψυκτικοί. Η Δυτική Αθήνα είναι μια μεγάλη αγκαλιά που συνυπάρχουν λαϊκά στρώματα όλων των οικονομικών επιπέδων, εργάτες, υπάλληλοι,μικροί επιχειρηματίες, νέοι επιστήμονες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι. Όλοι βίωσαν την οικονομική κρίση με τρόπο βίαιο και πολύ επιθετικό, αλλά στάθηκαν όρθιοι και παλεύουν για την επόμενη μέρα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν έχουν άμεση σχέση με τη βελτίωση των όρων της καθημερινότητάς τους, τόσο σε επίπεδο οικονομικής και εργασιακής ασφάλειας, όσο και σε επίπεδο ποιότητας ζωής όπως αυτή διαμορφώνεται από το περιβάλλον. Πάνω σε αυτές τις αιχμές σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να κινούμαστε, οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας έχουν το προνόμιο να γνωρίζουν πότε τους μιλά κάποιος με ειλικρίνεια, πότε η παραδοχή των λαθών είναι γνήσια, και ποιοι την περίοδο της κρίσης έδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους.